Cand este nevoie de o operatie strabism?
Unele persoane primesc vestea ca au nevoie de o operatie strabism deoarece celelalte tratamente nu ofera randamentul dorit. In mod evident, persoanele aflate in aceasta situatie incep sa caute cat mai multe informatii in mediul online despre interventia chirurgicala.
Acest articol le vine in ajutor cu informatii utile despre strabism. Nu vom discuta doar despre o astfel de interventie chirurgicala ci vom prezenta aceasta afectiune pentru ca toata lumea sa obtina informatiile necesare.
Inainte despre discutiile despre operatie strabism
In mod evident, exista unele informatii pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de orice discutie despre o operatie strabism. Strabismul este o tulburare vizuala in care ochii sunt nealiniati si indreptati in directii diferite.
Aceasta nealiniere poate fi constanta sau intermitenta. Cand ochii sunt nealiniati, de obicei un ochi se va fixa pe obiectele de interes, in timp ce celalalt ochi se intoarce (esotropie), in afara (exotropie), in jos (hipotropie) sau in sus (hipertropie).
De multe ori ochiul care se fixeaza pe obiecte se schimba; adica ochiul nealiniat se va fixa, iar ochiul fixat anterior va deveni ochiul nealiniat. Aceasta alternanta a ochiului deviant este adesea un semn bun care sugereaza ca vederea in fiecare ochi este egala.
Pe de alta parte, daca ochii nu schimba fixarea (un ochi este in mod constant ochiul fixator si celalalt ochi este in mod constant ochiul nealiniat), atunci ochiul fixator este favorizat si aproape intotdeauna are o vedere mai buna.
Esotropia si exotropia sunt afectiuni comune la copii. Nealinierea ochilor duce de obicei la vedere dubla la adulti, dar creierul in curs de dezvoltare la un copil se ocupa de vederea dubla prin suprimarea uneia dintre imagini.
Prin urmare, alinierea anormala a ochilor in copilarie blocheaza dezvoltarea normala a vederii binoculare (pe masura ce creierul invata sa se bazeze pe o singura imagine de la ochiul de fixare).
Strabismul la adulti duce adesea la vedere dubla, deoarece creierul a fost antrenat sa primeasca imagini de la ambii ochi. Adultii cu strabism nu sunt expusi riscului de a dezvolta ambliopie deoarece conexiunile dintre ochi si creier sunt deja formate si nu pot fi suprimate.
Simptome si cauze
- Ochi nealiniati.
- Posibil si scaderea vederii.
Simptomele descrise mai sus pot sa nu insemne neaparat ca copilul dumneavoastra are strabism. Cu toate acestea, daca observati unul sau mai multe dintre aceste simptome, contactati medicul oftalmolog al copilului dumneavoastra pentru un examen complet.
Cauzele nealinierii ochilor sunt diverse si uneori necunoscute. Cauzele potentiale includ hipermetropie, boala tiroidiana, cataracta, leziuni oculare, miastenia gravis, paralizii ale nervilor cranieni. La unii pacienti poate fi cauzat de probleme ale creierului sau poate fi prezent de la nastere.
Sase muschi ai ochilor controleaza miscarea ochilor si sunt atasati la exteriorul fiecarui ochi. Doi muschi din fiecare ochi misca ochiul la dreapta sau la stanga, in timp ce ceilalti patru muschi il misca in sus sau in jos si controleaza miscarile de inclinare.
Pentru a concentra ambii ochi pe o singura tinta, toti cei 6 muschi ai fiecarui ochi trebuie sa lucreze impreuna cu muschii corespunzatori ai ochiului opus. Creierul coordoneaza aceste miscari ale muschilor oculari.
Teste si diagnosticare
La sugari, este adesea dificil sa se determine diferenta dintre strabismul adevarat (ochi nealiniati) si ochii care par a fi incrucisati. Copiii mici au adesea o punte nazala larga si plata. Si un pliu de piele la nivelul pleoapei interioare (pliu epicantal). Acesta se tinde sa ascunda sclera alba a ochiului atunci cand se uita in lateral. Facand astfel ca ochii sa para incrucisati.
Un oftalmolog poate distinge cu usurinta adevaratul strabism de iluzia optica numita pseudo-strabism. Care se rezolva spontan odata cu cresterea in timpul dezvoltarii copilariei.
Copiii ar trebui sa fie supusi unui screening al vederii de catre un medic de familie, pediatru sau oftalmolog. Examinarea ar trebui facuta la nastere, la varsta de sase luni, trei ani si la varsta prescolara. Pentru a detecta potentialele probleme oculare devreme, cat timp pot fi tratate.
Tratament si medicamente
Scopul tratamentului pentru strabism este de a permite dezvoltarea normala a vederii, realinierea ochilor, prevenirea ambliopiei (ochi lenes) si incercarea de a restabili vederea stereo sau tridimensionala. Daca ambliopia este detectata in primii cativa ani de viata, tratamentul este adesea de succes. Daca diagnosticul si tratamentul sunt amanate pana mai tarziu, ambliopia (viziunea redusa la unul sau ambii ochi cauzata de neutilizare) poate deveni permanenta.
Operatia precoce este adesea recomandata pentru a corecta strabismul la sugarii mai mici, care pot dezvolta apoi acuitate normala si vedere binoculara (stereo) odata ce ochii sunt indreptati. Pe masura ce copilul creste, sansa de a dezvolta o vedere normala si o perceptie a profunzimii scade. Ochii incrucisati pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra coordonarii si abilitatilor motorii ale copilului, interactiunii sociale si increderii in sine.
Interventia chirurgicala pentru strabism presupune efectuarea unei mici incizii in tesutul care acopera ochiul, care permite oftalmologului sa acceseze muschii oculari subiacente.
Globul ocular nu este niciodata indepartat din orbita in timpul acestui tip de operatie oculara. Atunci cand la copii se efectueaza operatia de strabism, este necesara anestezia generala; un anestezic local este adesea o optiune pentru adulti.
Chirurgia muschilor oculari este in general efectuata ca o procedura ambulatorie. Timpul de recuperare este rapid si pacientul este de obicei capabil sa reia activitatile normale in cateva zile. Dupa o interventie chirurgicala, uneori pot fi necesare ochelari sau prisme pentru a „ajusta” rezultatul.