sâmbătă , septembrie 7 2024
Home / Casa si Gradina / Bitum Asfalt

Bitum Asfalt

Ce rol are bitum asfalt in lucrarile de asfaltare?

Adesea, atunci cand au loc lucrari de asfaltare, oamenii discuta despre bitum asfalt. Exista persoane care cred ca bitumul si asfaltul inseamna unul si acelasi lucru. Ei bine, trebuie mentionat faptul ca bitumul este necesar pentru lucrarile de asfaltare.

Mai multe detalii insa despre bitum si despre ce rol are acesta in lucrarile de asfaltare, aflati in continuare.

Bitum asfalt: Ce este bitumul?

Este foarte important de mentionat inca de la inceput faptul ca asfaltul este compus din agregate minerale si un liant. In ceea ce priveste agregatele minerale, acestea pot fi nisipul si pietrisul. In ceea ce priveste liantul, acesta este bitumul.

Daca despre nisip si pietris stim cu totii ce sunt, despre bitum nu toata lumea cunoaste multe informatii. Veti afla ina in continuare ce este acesta, din ce este obtinut dar si ce rol are in lucrarile de asfaltare. Cu siguranta fiecare informatie este utila, deci merita sa cititi.

Bitum AsfaltBitumul este un produs natural sau rafinat care in mod obisnuit este folosit in procesul de fabricare a asfaltului. Este un material lipicios, dens si vascos care poate fi gasit in mod natural in formatiuni geologice sau de asemenea, se poate extrage si din petrolul brut prin distilare.

Rolul principal al bitumului in procesul de fabricare a asfaltului, este de a actiona ca liant dupa cum am mentionat.

In timp ce nisipul si pietrisul sunt agregatele principale din compozitia asfaltului, bitumul este extrem de important deoarece este materialul care leaga toate aceste componente impreuna, pentru a forma o masa omogena si durabila.

De asemenea, bitumului ii sunt datorate si proprietatile de impermeabilizare ale asfaltului. Mai simplu spus, bitumul impiedica apa sa patrunda in stratul de asfalt si sa-l deterioreze.

In functie de nivelul sau de rafinare, bitumul poate fi clasificat intrei tipuri principale. Exista asadar bitum brut, bitum modificat si bitum emulsionat.

Bitumul brut se obtine in urma procesului de distilare a petrolului brut. Acest tip de bitum se poate folosi direct in fabricarea asfaltului, insa contine multe impuritati, ceea ce poate duce la o calitate mai scazuta a asfaltului rezultat.

Bitumul modificat este tratat cu aditivi chimici. Scopul acestor modificari consta in imbunatatirea proprietatilor sale de legare si impermeabilizare. Acest tip de bitum este cel mai des utilizat in zonele cu temperaturi ridicate sau umiditate ridicata.

Bitumul emulsionat este bitumul amestecat cu apa si un agent emulsifiant pentru a-l transforma intr-un lichid stabil, cu scopul de a fi mai usor de utilizat in anumite aplicatii de asfaltare.

Fabricarea asfaltului

Fabricarea asfaltului implica amestecarea acestui bitum asfalt impreuna cu agregatele minerale intr-un mixer de asfalt. Pentru obtinerea asfatului, bitumul trebuie sa fie incalzit la o temperatura foarte ridicata (150 – 180 de grade Celsius).

Este nevoie ca bitumul sa devina un lichid fluid, astfel incat sa poata fi amestecat usor cu agregatele minerale. Dupa ce se amesteca perfect cu aceste componente, se obtine asfaltul, care este ulterior turnat si compactat in stratul de baza al drumului.

Concluzie

Cand vine vorba despre bitum asfalt, oamenii considera adesea ca este unul si acelasi lucru. Dar, dupa cum se poate vedea, bitumul este doar o componenta a asfaltului, dar care are un rol crucial in fabricarea acestuia. Bitumul leaga impreuna agregatele minerale, pentru a forma un strat durabil si impermeabil de asfalt.

Check Also

Termopane Brasov Preturi

Termopane Brasov Preturi

Cele mai importante informatii despre termopane Brasov preturi Cele mai importante informatii despre termopane Brasov …

Close