duminică , iunie 16 2024
Home / Casa si Gradina / Salcie energetica – utilizare

Salcie energetica – utilizare

Salcie energetica – utilizare

In ziua de azi, salcia devine din ce in ce mai apreciata pentru numeroasele sale calitati. Ea este mult mai des folosita si este o alternativa de viitor pentru procesul de incalzire. Printre soiurile de salcie energetica folosite pe piata din tara noastra, se numara multe foarte eficiente.

Salcie energetica – generalitati

Avand o crestere rapida, de 3-3.5 cm/zi, aceasta nu necesita o intretinere amanuntita. O foarte mare parte din lucrari se face inainte de inceputul vegetatiei. Se va face un tratament cu ierbicid, urmata de aratura adanca si dezinfectarea solului. De asemenea, se realizeaza si plantarea propriu-zisa, precum si combaterea mecanica a buruienilor.

In al doilea an de la plantarea salciei, aceasta va produce deja 10-15 lastari, acestia atingand inaltimea chiar si de 6-7 metri. Ea este eficienta si datorita puterii calorice ridicate, aceasta fiind de 4300-4500 de kcal/kg. Pe langa aceasta importanta caracteristica, salcia mai are si alte avantaje.

Avantajele unei culturi de salcie

Valorifica foarte bine terenurile unde este cultivata. Ea poate fi plantata pe luncile inundabile. Poate fi utilizata chiar si la decantarea apei menajere. De asemenea, nu va necesita un depozit acoperit. Prelucrarea ei va fi realizata fara uscare artificiala.

Recoltarea se realizeaza cu masini speciale, de diverse capacitati. Cea mai rentabila metoda este cea cu combine. Acestea vor avea o productivitate de 1ha/ora. Lucrarea de recoltare se desfasoara in lunile de iarna, dupa ce are loc caderea frunzelor la salcie energetica.

Un mare avantaj al acestei culturi il consta faptul ca este foarte raspandita. Aceasta va genera o sursa sigura si nepoluanta de energie. Folosind cultura de salcie, omul va putea proteja padurile de defrisarile in crestere. Se mai pot aplica si ingrasaminte chimice pentru a obtine recolte mai mari de salcie.

Pe hectar se obtin circa 25 de t. O plantatie de 20.000 de ha, poate sustine nevoia energetica necesara incalzirii a 145.000 de apartamente.

Check Also

Magazine Mobila Brasov

Magazine Mobila Brasov

Ghid pentru alegerea vitrinelor din magazine mobila Brasov Vitrinele pe care le puteti gasi in …

Close